lunes, 21 de abril de 2008

fabricant ploms

Aquest finde ha sigut bastant tranquilet.Entre el meu refredat i el dit del Sergi que encara està inflamat com una butifarra (ja van dues setmanes) no hem fet gaire.Aixó sense tenir en compte el mal temps,pero no ens queixarem ara de l'aigua que cau oi?

He aprofitat per lleixir el llibre que vaig comprar per apendre una mica mès de l'escalada artificial,ja que hi ha un munt de rutes que requereixen d'aquestes tècniques.

La historia bè a continuació,en l'apartat de material diuen que et pots fabricar molt fàciment els teus ploms,i jo que soc un cul inquiet no he tardat un dia a intentar-ho.
Dels ploms no tinc ni idea de lo que valen,del seu tamany ni n'he tingut mai cap a la mà,pero ferlos i desprès anar a probarlos ha de ser divertit (primer probarem uns quants a ras de terra...)

Lo primer es serrar uns quant troços de tuberia (de plom) inservible i preparar el motlle amb un llistó aforadant amb el taladro i sense acabar de perforar.Jo he utilitzat broca del 12.
Desprès tallar uns quats troços mès de cable de frè de bicicleta.Doblegarlos uns quants milimetres per cada extrem perque no s'escorrin a l'hora de ficar-hi pès.Aquests extrems aniran dins els forats.

Preparem el foc i un pot vell on poder fondre el plom.

Intentem tenir-ho tot a mà perque no es refredi el metal a mitja operació.Jo he utilitzat un guà pel forn i unes alicates per pillar el pot que es fot súper calent,no fos cas que....
I desprès d'abocar el plom al motllo i deixar que es refredi (2 min.) l'he trencat amb una escarpa i un martell molt facilment.
El resultat...donç no sè...almenys m'ho he pasat be un rato.Quan els probi ja dirè el què.De moment tenen bona pinta,una mica grans potser no?

9 comentarios:

Josep Barberà. dijo...

El preu dels ploms...sobre 3 euros la unitat.No,no són massa grans.De fet te'n fa falta algun de més gros.
Ull,i prova'ls be arran de terra.Posa't un matalàs a sota,penjat i arreals-hi canya de la dura!!.Després a les alçades això et donarà un plus de tranqui.litat.
M'agradaria poder parlar amb el Sergi...porto 11 mesos amb un problema semblant al meu dit anular de la mà dreta,i he après unes quantes coses al respecte(Regira el meu blog).Però sobretot...QUE NO SE L'INMOBILITZI!!!.

Salut i a tibar(tu,que L'amic descansi).

Ferran Guerrero dijo...

Jo vaig fer el curs de Big wall a benasque i alla en feiem, las dos puntas les has d'obrir, que quedin els pels oberts i despres els pots entrellaçar una mica, si vas tenir problemes quant ficaves el cable dintre els hi pots possar una mica d'esparadrap aixi es més fácil i t quedaran perfectes, hi ha rollos de cables molt economics, per fer la tira de ploms, quant estudiaba mecanica, ens feiem amb els cables dels cotxes de l'embrague(cotxes antics) i de l'acelerador(aquest pefecte un diametrede muerte).

Que vagi be.

Unknown dijo...

Uns detalls tècnics:

-el plom és un metall pesant, el seu vapor és tòxic i un cop assimilat no marxa del cos. Sembla ser que els estàs fent en un interior. Et recomanaria que ho fessis en un exterior a ser possible (jo apart uso màscara).

-el plom de tuberia té moltes impuresses, calç, i altres components. cal netejar-ho. jo remeno el líquid amb una cullera i vaig extraient les impureses (son les q no es fonen)

-s'ha d'anar al lloro a l'hora de vesar el plom fos al forat pq no faci bufolles, es podria escorrer el cable. Sovint als motllos s'els hi posa un foradet de respiració (metalics)

Au, a fer artificial Extrrreeeeemooooo!!

QUIMI dijo...

Josep: Ja he llegit el teu post sobre els tendons i politjes,i tiu,m'has acollonit!!! Igualment es una bona informació,merçi i a recuperar-se.

Ferran:Els próxims ho farè obrint les puntes,sembla una bona manera de guanyar resistència.

Der Kletterer:Donç merçi per la pila de consells.El promer motlle que vaig fer el vaig aforadar amb una broca molt petita per sota de cada forat,per aixó de l'aire,pero es va colar tot el plom per allà.I el motlle definitiu no li he fet foradet,pero si que he observat com es feia una petita bombolla al centre despres d'abocar el metall fos dins del forat.Tindrè que seguir perfeccionant...

PGB dijo...

Hey Quimi! No si ara te'n aniras a fer el Mirall Impenetrable en solitari... ja t'hi veig!

Una vegada vaig quedar ambe el paca i em va ensenyar a falcar pitons, com utilitzar els ploms, etc...

Ell em va dir que un cop doblegat en forma de U el cable de freno, obria les puntes i les posava cap avall, com si fos un paraigues. Llavors es quan hi abocava el plom i aixi guanyava resitencia.

I deu n'hi do! Vem anar al difunt bloc del Cavall Bernat i d'un plom ens hi vem penjar el Paca, l'Ivan i jo... No ho hagues dit mai!

Vinga bou!

QUIMI dijo...

Ei Pere! Donç ja tinc ganes de probar els meus,jeje.
En quant a lo de falcar pitons i tot aixo...aviam si quedem una tarda i em dones una clase ràpida bou!
A finals d'aquest mes espero poder comprar algo mès de material.

PGB dijo...

Vas bé si sóc jo qui t'ha de donar classes de falcar pitons... hehehe

L'únic que et puc dir és que t'has de fer moltes cunyes de molts tamanys diferents amb fusta de faig.

Llavors, al trobar un forat massa gros per fotre-li un pitó, es tracta d'omplir-lo de fusta. Així que vinga cops de martell totes les cunyes que facin falta perquè quedi ben plè. Llavors es clava el pitó entre la roca i la fusta.

El consell és que vagis a algun bloc de santllorenç i ho provis a un pam de terra i et posis a donar salts penjat de l'estrep ;) A mi em va donar confiança a 1m de terra... el que no sé és si també me'n donaria amb un pati de la òstia sota els peus... brbrb quina por :S

Petrus dijo...

Quan preparis el cable, has d'esfilar la punta i obrir els cables en forma de les varilles d'un paraigua. D'aquesta manera evites que es pugui escórrer.

Jo feia servir cable d'embrague de moto, que anava la mar de bé.

Tema motlle i mesures. Jo em vaig fer un motlle d'escaiola amb diversos forats de mides diferents. Busques objectes que et facin la forma que vols (de plastilina, per exemple), els penges a sobre d'un recipient un xic més gran sense que toquin el fons i hi aboques escaiola. En poca estona queda dur. No costa res treure els ploms si tens la precaució de fer formes adequades.

Un truc final: com que el plom és molt maleable, una vegada acabats, els pots acabar de donar la forma que vols: més cilíndric, més esfèric... a cops de martell. Això permet que el motlle no sigui totalment cilíndric per facilitar l'extracció i a més ajuda a millorar la cohesió del cable.

QUIMI dijo...

Genial! merçi a tots!!